NOTICIAS
  • NOTA DE PREMSA WEB DEL DEPARTAMENT DE BENESTAR SOCIAL DEL 22-03-2013, RESPOSTA DE L’ICASS A LES REITERADES MANIFESTACIONS VERBALS DE L’ASSOCIACIÓ DE DIRECTORS ASCAD 25 MARZO 2013
     
    Podeu veure en el web del Departament,  www.gencat.cat/benestar, una nota pública de l’ICASS en què demana que l’ASCAD deixi de crear alarmisme amb els impagaments, motivant-ho en què el tancament de centres no és conseqüència directa de l’impagament del mes de juliol de 2012.
     
    Sense entrar en la bondat de les xifres, crec que els tancaments què es van produint anualment són semblants any a any, sigui per les raons que sigui. També és cert que no seria el primer cop que una empresa ha de tancar portes per asfixia dels pagaments de l’Administració.
     
    Lluny d’estar en una postura bel·ligerant del sector amb la Generalitat, és lògic pensar que quan una entitat, i dic entitat perquè el que diré afecta tant si es té o no afany de lucre, veu minorats els seus cobraments i ha de fer front als seus pagaments, li entri una preocupació potent. Els directors financers de les entitats han de planificar la seva tresoreria i es troben que mensualment potser que no cobrin la totalitat de les seves factures. M’explico: si un centre col·laborador del Programa de Suport a l’Acolliment Residencial emet una factura per la totalitat de l’estada mensual a un resident i quan li toca cobrar de l’Administració rep una part (que li direm bestreta) i que triga una mitjana de 4 a 6 mesos en regularitzar-se la situació (després d’haver tingut que recórrer diverses finestretes per assegurar-se que el camí administratiu del PIA ha finalitzat amb èxit), s’ha d’entendre que estigui molt preocupat, ja què l’entitat ha de fer front als seus compromisos econòmics amb el personal, proveïdors i, molt a destacar, amb la Hisenda Pública Estatal i amb la Tresoreria de la Seguretat Social Estatal. Els creditors no accepten pagaments parcials, però et donen un límit a partir del qual ja no tens crèdit.
     
    Amb tot això vull dir què, no cal esperar als vuit mesos a resoldre un contracte públic. Potser quan pugui fer-ho ja no podrà, doncs haurà mort econòmicament. A més la possibilitat de resoldre el contracte es dona si ets concertat, si ets col·laborador ni tant sols pots denunciar un contracte a l’Administració perquè no existeix: el seu client és l’usuari, o com millor seria dir-li, el client.
     
    Hauríem d’aconseguir més diàleg previ a prendre mesures entre el Sector i l’Administració, és a dir, entre ICASS (comprador de serveis) i les patronals del sector: ACRA, UPIMIR, i ara també amb ACAD·CAT, que ha nascut fa molt poc.
     
    Us copio el text del web del Departament.
     
     
    22-03-2013 18.30
    L'ICASS demana a ASCAD que no creï un alarmisme innecessari
     
    L’ICASS recorda que després de la demora de pagament puntual que es va produir el mes de juliol, la resta de pagaments als centres concertats s’ha realitzat amb total normalitat
     
    També recorda que s’ha creat una taula específica de seguiment per informar els centres i donar suport als que tenen més dificultats
     
    L’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials (ICASS) del Departament de Benestar Social i Família lamenta l’alarmisme que durant els darrers dies està creant l’Associació Catalana de Centres d’Atenció a la Dependència Gerentològica (ASCAD) a través dels mitjans de comunicació, acusant la Generalitat d’asfixiar el sector.
     
    L’ICASS recorda que després de la demora de pagament puntual que es va produir el mes de juliol a causa dels problemes de tresoreria de la Generalitat, la resta de pagaments als centres concertats s’ha realitzat amb total normalitat.
     
    L’ICASS continua treballant per abonar el més aviat possible el deute del mes de juliol i recorda que va impulsar una taula de seguiment per acompanyar i ajudar les entitats i els centres amb més dificultat a buscar solucions per a superar aquell moment. Precisament, aquesta setmana el conseller d’Economia i Finances va anunciar que demanarà a l’Estat un nou pla ICO proveïdors per obtenir fons per al finançament dels pagaments a proveïdors i poder eixugar el deute pendent. 
     
    L’ICASS també lamenta que ASCAD relacioni el problema que es va produir el mes de juliol amb el tancament de centres, quan el nombre de tancaments en els darrers cinc anys ha estat estable. Durant aquest període la mitjana anual s’ha mantingut en una vintena de tancaments. L’any 2008 van tancar 18 residències; el 2009, 20; el 2010, 21; el 2011, 25; i el 2012, 22. Els tancaments es van produir per pròpia decisió del centre o bé per ordre judicial (per causes generades pel propi gestor per no revertir els pagaments periòdics derivats dels serveis concertats en el centre, els seus treballadors i proveïdors i, per tant, incorrent en incompliments contractuals). Per tant, no és possible vincular-los al problema de tresoreria puntual que es va produir el mes de juliol.  
     
    L’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials puntualitza que l’atenció a les persones està garantida. L’ICASS adverteix a ASCAD que la Llei de contractes obliga a mantenir aquesta atenció i, que només si la demora de l’Administració és superior a vuit mesos el contractista té dret, així mateix, a re­soldre el contracte i deixar de prestar el servei. La demora en el pagament només afecta a una sola mensualitat i la resta de pagaments s’ha efectuat amb normalitat.
     
    En definitiva, des de l’ICASS es vol fer palès que tot i la situació difícil que s’està vivint, s’està treballant intensament per prioritzar l’atenció de les persones i garantir l’Estat del benestar. L’ICASS agraeix el suport de la majoria de les entitats i empreses del sector i es mostra convençut que només des de la col·laboració es podrà avançar en les polítiques socials del país.

Entidad miembro de: